Vegan life

Veganistisch leven in Ivoorkust: hoe en waarom?

Door Marianne van der Kooy

Om meteen maar even met de deur in huis te vallen: living life on the veg in Ivoorkust, is dat überhaupt mogelijk? Het verlossende antwoord: JA. Maar met meteen wel een kanttekening: het land is er niet per se op ingesteld. Het vergt dan ook aardig wat discipline, creativiteit en acceptatie van de vegan-to-be om diervriendelijk te zijn als je in Ivoorkust woont. Maar waarom the heck ga ik als Tropics Writer, freelance schrijver vanuit de tropen, bloggen over een veganistische levensstijl? Nou mensen, daar heb ik zo mijn redenen voor. Ik leg het je uit in dit artikel!

De laatste tijd ben ik helemaal fan van de Turkse keuken. Echt, die lui snappen het! Zóveel vegan recepten. En bijna alles is makkelijk te maken, goedkoop en gezond. Maar bovenal: TERING LEKKER.

Maar eerst even dit. Ik merk in de praktijk dat mensen de behoefte hebben aanvallend gedrag te vertonen richting homo sapiens die zich anders gedragen dan de meute. Eet je als vegetariër een keer (per ongeluk) een sateetje, dan pakken ze je. Een veganist krijgt met een tienvoud van deze haat te maken. Vraag me niet waarom. Hierbij dus even een dikke vette disclaimer: ik eet 100% vegetarisch en probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. Maar het lukt dus niet altijd. Zo, het hoge woord is er uit. En doorrrr!

De gedachte achter deze Vegan Life-blogs

Je hebt gelijk. Ik ben een freelance tekstschrijver. In het dagelijks leven houd ik me bezig met het schrijven van onder meer artikelen, webteksten, persberichten en portretten voor allerlei toffe klanten. Ik geloof enorm in de kracht van een sterke tekst. Daarnaast gaat schrijven me goed af (als ik zo vrij mag zijn dit over mezelf te zeggen). Ik wil mijn schrijfskills daarom inzetten om bij te dragen aan een droom van mijzelf én van vele mede-vegans: een wereld zonder dierenleed. Die wereld zie ik als volgt: geen intensieve veehouderij meer, geen uitbuiting van dieren, geen opsluiting van dieren, geen gebruikmaking van dierlijke materialen voor welke reden dan ook. Dit klinkt voor mij als een paradijs.

Meteen maar even opscheppen (letterlijk en figuurlijk) met m’n creatie van afgelopen weekend: couscous-salade boordevol amandelen, dadels, tomaten en op smaak gebracht met citroensap en za’atar kruiden. Yum! Rechts ziet u vegan Saksuka (moeten eigenlijk kringeltjes onder de S, maar die kan ik even niet vinden). Anyway: BIZAR goed te kanen, dit spul.

De verregaande gevolgen van de intensieve veehouderij

Sinds ik meer een meer richting vegan aan het toebewegen ben, ben ik me ook steeds meer in het onderwerp aan het verdiepen. Er is inmiddels al zoveel bekend over de invloed van vlees- en zuivelconsumptie op het milieu en op alles en iedereen die op onze planeet leeft. Ik zeg het je: het is vreselijk. En ik ben er van overtuigd dat veel mensen echt geen flauw idee hebben wat er allemaal gaande is in de industrie en wat dit voor gevolgen heeft op bijvoorbeeld onze toekomstige generaties.

TE LIEF. Dit ga je toch niet op zitten eten?! Foto: https://www.alblasserdamsnieuws.nl

Let op, het is absoluut niet mijn bedoeling om te meat-shamen. Eet, drink en doe gerust waar jij het meest happy van wordt. Ik wil puur mijn visie delen en mensen informeren over mijn inzichten. En, toegegeven, het liefst wil ik jou overtuigen om vegan te worden. Maar goed, step bij step, dat snap ik ook wel weer. 😉

Hardnekkige geruchten over veganisme

Nu krijg ik geregeld wat onzin naar m’n hoofd geslingerd. Aan welke bullshit je onder meer moet denken?

“Omdat vegans tofu eten, is ontbossing een enorm probleem aan het worden.”

“Je hebt eiwitten, calcium, ijzer et cetera nodig om goed te kunnen functioneren. Je moet dit uit vlees en zuivel halen.”

“Waarom denk je dat koeien en varkens bestaan? Om ons van voeding te voorzien, natuurlijk.”

“Koeien WILLEN gemolken worden.”

“Veganisten doen moeilijk.”

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Super irritant. En ik weet bijna zeker dat mensen dit soort krankzinnigheden zeggen omdat ze ergens, diep van binnen, weten dat er ontzéttend veel misstanden zijn in de vlees- en zuivelindustrie. Dat ze zich schuldig voelen omdat ze hieraan mee doen. En dat ze zich uit frustratie afreageren op een vegan. Sorry als dit bot klinkt, maar denk er maar eens over na.

Wat verder nog ter tafel komt

Begrijp me niet verkeerd, je bent echt en topper als je minder vlees eet dan voorheen. Maar het probleem is daarmee niet opgelost. Deze uitspraak wil ik graag illustreren met het volgende plaatje.

Ik hoop iedereen met mijn aankomende blogartikelen over Vegan Life dan ook te stimuleren om (zoveel mogelijk) vegan te worden. Mijn artikelen zullen gebaseerd zijn op betrouwbaar en onafhankelijk onderzoek, dus ik ga geen kul zitten spuien.

Hier deel ik de laatste vegan-inzichten met je, plaats regelmatig een favo veganistisch recept en tip leuke accounts over dit onderwerp om te volgen op Instagram. Met een dosis humor erdoorheen zal zelfs de grootste carnivoor mijn schrijfsels hopelijk kunnen waarderen!

Bijgerechten in Ivoorkust. Met de klok mee: attièke, gemengde uit en tomaat, ignam frite – opgetopt met een pittig pepertje. Als je geen vermoord dier wilt eten, dan kom je al gauw hier op uit in Ivory. Niet getreurd, het is ZALIG.

Lieve mensen, hoe vegan of carnivoor dan ook, bedankt voor het lezen van dit artikel. Houd mijn site en Insta in de gaten om niets te missen over mijn laatste schrijfsels over veganisme, Ivoorkust en alle andere leuke onderwerpen!

Kusjessss.

You Might Also Like