Ivoorkust

Vakantiestress

Vakantiestress bij expats
Tekst: Marianne van der Kooy

Holiadiee-i-ooo, het is vakantie! Hoera, wat een feest! Samen met je vrienden, gezin of combinatie daarvan de hort op: he-le-maal super. Dat wil zeggen: helemaal super voor de gewone Nederlander. Want het geldt bij lange na niet voor iedereen. Voor ons expats is het onderwerp ‘vakantie’ namelijk een reden voor vele ethische en morele dilemma’s. Want wanneer is vakantie ook echt vakantie? Nu hoor ik je jezelf hardop afvragen waarin het probleem zich dan wel schuilt. Ja, wat is hier aan de hand?

Om er een beetje rustig in te komen, beginnen we dit pleidooi met de definitie van het woord ‘vakantie’ volgens Van Dale:

Kijk even naar de derde definitie in dit rijtje, en dan met name naar het woord ‘plezier’. Combineer dit met ‘vrije tijd’ uit de tweede definitie. Geen twijfel mogelijk dat dit begrippen zijn die jij associeert met vakantie. Maar voor expats ligt de betekenis van deze ogenschijnlijk overduidelijke begrippen vaak toch íets genuanceerder. Want waar ze een aantal jaren geleden nog nietsvermoedend en zonder enige vorm van schuldgevoel jegens het thuisfront backpackenderwijs de woestenijen van Azië en Zuid-Amerika trotseerden, zo worstelen ze sinds ze zich in expatkringen begeven met allerlei lastige vraagstukken. 

Het vakantie-probleem in de expatcontext is een lastig te begrijpen onderwerp, want: waar máken we ons druk om? Wees blij dat we überhaupt op vakantie kúnnen! En daarbij: we zitten al in het buitenland, dus we zijn toch al non-stop op vakantie? Touché, bitches. Al geldt dit uiteraard vooral voor de werkloze expat wife. Manlief moet namelijk zijn batterijtje af en toe toch echt even opladen. En vrouwlief is degene die hem daar met alle liefde in begeleidt. Of andersom natuurlijk, voor de geëmancipeerden onder ons. Het is immers 2019.

Het probleem bestaat uit de keuze tussen twee kwaden, waarvan je al van tevoren weet dat je hoe dan ook de verkeerde gaat kiezen. Je gaat er gelazer mee krijgen. De twee kwaden bestaan uit vragen die expats zichzelf stellen wanneer het om vakantie gaat, namelijk: Gaan we a) op vakantie naar een vakantieachtig oord om even helemaal op te laden, met het risico op kwade blikken vanuit Nederland omdat we een privé-vakantie verkiezen boven een reünie met de familie en vriendengroep? Of gaan we 2) op vakantie naar Nederland zodat we bij onze dierbaren kunnen zijn, maar laden we verder niet op – sterker nog: we zitten twee weken later als een kasplantje uitgeput in het vliegtuig bij te komen van onze run langs alle strak op elkaar geplande afspraken?
Gelukkig, dames en heren, zijn dit soort luxeproblemen de wereld in geholpen om ons zo nu en dan even mentaal te testen, en zijn ze in de meeste gevallen gemakkelijk op te lossen. Ook al ben ik met mijn anderhalf jaar in de expat wife wereld nog maar een groentje, toch denk ik lotgenoten hulp te kunnen bieden door middel van de volgende adviezen:

OPTIE 1. Ga naar Nederland op vakantie en beleef je bezoek ten volle. Geef je (schoon)familie de maximale aandacht die ze verdienen, borrel en roddel erop los met je maten en fix meteen nog even de randzaken zoals een tandartsafspraak, doktersbezoek, consultatiebureau en de osteopaat. Als je na twee weken eenmaal bent teruggekeerd in expatland, plak je er, o genieterij, gewoon nog een week vakantie aan vast! Aha! Wel zo lief van jou om je man, jezelf en je lever even te laten herstellen van al dat natuurgeweld.
OPTIE 2. Wees een egoïst, en kies eieren voor je geld door op je ‘eigen’ vakantie te gaan. Negeer hierbij de teleurstellingen die je daarmee teweegbrengt in Nederland. Extra veel Skypen en bloemen laten bezorgen als compensatie zorgt ervoor dat je schuldgevoel enigszins afneemt.
OPTIE 3. De top-optie, ofwel toptie, is toch echt deze: kies voor the best of both worlds en combineer heel die hap! Deze toptie is tegelijkertijd een meervoudige win-win situatie. Wat wil de grap: je begeeft je naar Nederland en hebt de tijd van je leven met al je matties en familieleden. Again: take it to the max. Live it to the fullest. De plek waar zich dit allemaal afspeelt is je basis in Nederland, we noemen het voor het gemak maar even locatie A. Vervolgens, en dit is heel interessant voor mensen met kinderen, past het thuisfront op je kids – en geloof mij, dit wil het thuisfront – en vertrek jij met partner in crime naar de plaats delict. Dat is locatie B. Deze locatie hoeft trouwens heus niet meteen Cuba of Zuid-Afrika te zijn (al kan ik ze je allebei van harte aanraden): wadlopen in Friesland of mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug zijn ook meer dan prima. Dus laat geld-, tijd- en inspiratiegebrek geen No-Go zijn.
Na deze geweldige us-time week waarin jullie weer helemaal nader tot elkaar zijn gekomen, keer je weer compleet voldaan en zwanger terug naar locatie A. Oeps, nu dacht ik even hardop. Anyhow. Je feest nog een paar keer goed met je vrienden, besteedt knuffeltijd met je familie, iedereen happy en jij zit vervolgens weer heerlijk zen, voldaan maar óók nog eens schuldgevoel-vrij in het vliegtuig. Wat een winst, mensen!

Zie je, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn in het leven! Ga gewoon altijd voor toptie. Wel zo leuk voor iedereen. Maar ja, ben jij van nature toch echt de hielenlikker die liever iedereen te vriend houdt, maar er intussen zelf aan onderdoor gaat? Of juist de egotripper die het geen ene piep kan schelen dat je naasten wegkwijnen in hun verdriet? Ga dan gewoon alsnog voor optie 1 of 2. Je leeft immers maar één keer, maak er dus wat leuks van voor jezelf! Maar kom achteraf niet bij mij uithuilen om alle gevolgen van dien, want je bent nu een gewaarschuwd mens.
Ik wens jullie mooie resultaten toe!

Vond jij dit weer een blog om van te smullen? Klik dan op onderstaand hartje, waarvoor alvast mijn eeuwige dank. Happy holiday!

Foto: Unsplash.com

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply